Date de contact

Contact: Sfetcu Florin
Adresa: Slatina, Jud. Olt
Telefon: 0743/136.279
; 0770/998.603

joi, 4 septembrie 2014

Dacă am fi avut asigurare şi eu şi vecinii?!!

Veste, poveste (29). Vreau să fiu un grup de cetăţeni!


01 Sep 2014 - 18:20
Veste, poveste (29). Vreau să fiu un grup de cetăţeni!

Îmi amintesc că acum mulţi ani, când Adrian Năstase privea ţara prin geamurile fără gratii de la Guvern, a ars un bloc din Drumul Taberei. Dar a ars, nu glumă, doar pereţii au rămas. Bieţii oameni din bloc şi-au pierdut în câteva zeci de minute toată agoniseala de-o viaţă, cum ziceau reporterii la televizor. Din fericire, blocul a ars în timpul ştirilor de seară. Şi tot din fericire, era campanie electorală. Aşa se face că nici n-au ajuns flăcările la ultimul etaj, şi Miron Mitrea era acolo, în salopetă şi cu casca pe ceafă, cum îi stă lui mai bine. A doua zi de dimineaţă blocul strălucea în soare, zugrăvit proaspăt şi cu termopane la balcoane, la ferestre şi la uşi, în locul lemnăriei putrede. Pe atunci termopanele abia apăreau, erau un semn de aroganţă. Trebuia să ai mulţi bani, dar şi o doză de tupeu, ca să-ţi pui aşa ceva. Sau să-ţi ia casa foc în campania electorală, la ore de maximă audienţă.

Întâmplarea îmi stăruie în memorie pentru că exact în ziua aceea, după ştirile de seară, a crăpat o ţeavă în garsoniera în care stăteam cu chirie şi de la etajul 7 în jos a fost un dezastru. În timp ce vecinii adunaţi la uşă plângeau de necaz că le stricasem pereţii şi mă înjurau pe mine, de parcă aş fi spart ţeava cu mâna mea, eu plângeam prăbuşit în balta din baie şi îl înjuram pe Miron Mitrea. Că de ce nu vine şi la mine în echipamentul lui de campanie, cu meseriaşii după el, şi până dimineaţa să avem toţi de pe coloană ţevi noi, plus faianţă şi gresie în baie, în locul tencuielii de pe timpul lui Ceauşescu? Moca! Adică ăia din Drumul Taberei cu ce sunt mai cetăţeni decât mine? Sau de ce un incendiu e mai grav decât o inundaţie?

M-am simţit, atunci, discriminat. A trebuit să plătesc eu toate daunele, fără niciun ajutor de la guvern. Dacă am fi avut asigurare şi eu şi vecinii, nu ne-am fi pupat la uşă de bucurie că ne înnoim casele, în loc să ne scoatem ochii? Nici bieţii oameni din Drumul Taberei nu erau asiguraţi, dar nici nu era nevoie, pentru că blocul lor era la stradă, pe când al meu ‒ la mama dracului, pe o alee. Iar inundaţia fusese în interior, nu la vedere. Recunosc, m-a apucat o invidie prostească, ignobilă. Mi-am dorit să-mi ardă şi mie casa, dar tare, să se vadă din Piaţa Victoriei. Mi-a venit să strig că vreau egalitate, de-ar fi să locuim toţi cu vedere la stradă!

Mai târziu, o tornadă, se pare că prima de la noi, a ras acoperişurile din satul Făcăeni. În timp ce multe ţigle încă mai zburau prin aer, învârtite pe deget de natura capricioasă, guvernul punea pe case acoperişuri Lindab, noi, rezistente, ce nu văzuseră sătenii, de scumpe ce erau, decât pe vilele aleşilor lor. Exact în aceeaşi perioadă izolaţia de pe acoperişul blocului vechi unde locuiam cu chirie a crăpat şi apa s-a scurs şiroind în spirală, ca o tornadă micuţă, de la ultimul etaj până la parter. Şi nici de data asta guvernul n-a trimis comandourile sociale să ne pună şi nouă, sinistraţilor din Militari, caciulă roşie pe bloc. Şi iar m-am simţit discriminat. Sau eram doar egoist?

Mai de curând, în Bulgaria, o viitură a înnămolit maşinile dintr-o staţiune litorală. Se înţelege, maşinile unor turişti destul de avuţi ca să petreacă într-o staţiune. Nemţii, sârbii, bulgarii, ce neamuri ori mai fi fost pe-acolo, şi-au sunat asigurătorii şi au rezolvat problema. Pentru români, guvernul nostru a trimis nişte camioane speciale ca să le aducă acasă maşinile avariate. Moca! Ştii tu, guvern român, care-mi rupi de la gură ca să-ţi iei impozitele, că tocmai atunci mi s-a spart cauciucul de la bicicletă undeva pe lângă Bucureşti şi n-a venit nici dracu’ să-mi care bicicleta? M-am chinuit singur cu ea vreo 20 de kilometri, până acasă. Numai cei cu maşini sunt cetăţeni?

Dar câte situaţii ca astea n-au fost! Ştiu că pare meschin, dar trebuie să spun: mă simt exclus şi furat. Înţeleg că oamenii trebuie ajutaţi la nevoie, dar de ce numai unii? Mereu aceia printre care nu mă număr şi eu. Mereu acel anumit grup de cetăţeni peste care se coboară, în direct şi la ore de vârf, mâna milostivă a guvernului, plină cu banii mei.
Sursa jurnalul

joi, 19 iunie 2014

Scenariu de groază: Asigurarea RCA poate ajunge la 1000 de euro

Piaţa RCA din România riscă să se blocheze dacă sumele plătite de asigurători sub formă de daune materiale şi, mai ales, pentru vătămări corporale şi decese vor continua să crească în ritmul actual, arată, pentru ECONOMICA.NET, unul dintre cei mai experimentaţi specialişti în domeniu. Directorul Fondului pentru Victimele Străzii, Sorin Greceanu, avansează un scenariu deloc fantezist care ar putea presupune, într-o primă fază, scumpirea de până la zece ori a primei medii pentru poliţele de asigurare civilă auto.

“Nivelul despăgubirilor acordate atât pentru daunele materiale, cât şi pentru cele pentru vătămări corporale şi deces în urma accidentelor rutiere, trebuie să aibă în vedere compensarea materială corespunzătoare a prejudiciului suferit dar, în acelaşi timp, să fie în acord şi cu veniturile medii salariale existente la nivelul ţării noastre. Altfel, pericolul real este cel de gripare a sistemului. Vreau să cred că acest lucru nu se întâmplă în prezent, însă dacă practica instanţelor din România se va îndrepta spre una asemănătoare celei a instanţelor din Italia, acest fapt va determina cu siguranţă şi o aliniere, mai devreme sau mai târziu, a nivelului primelor de asigurare RCA cu cel al primelor RCA din Italia, care se situează la o medie de peste 1.000 de euro/an, faţă de o medie de doar 100 euro/an în România la ora actuală.”, spune Greceanu. Potrivit acestuia, un asemenea nivel de preţ nu ar putea fi susţinut de români, ale căror venituri medii anuale nu depăşesc 4.500 de euro, fapt care va conduce la o creştere a numărului de maşini fără asigurare. 

Pericolul acesta există deja, iar acest fenomen poate fi observat  în categoria şoferilor tineri unde nivelul primelor a crescut atât de mult în funcţie de daunalitatea acestei categorii de vârstă, încât asistăm la din ce în ce mai frecvente tentative de a obţine prime ceva mai suportabile prin transferul respectivelor vehicule în proprietatea unor persoane cu vârsta ceva mai înaintată şi prin alte metode care şi ele sunt chiar mai  apropiate de falsul în declaraţii şi de tentativa de înşelăciune.”, continuă directorul FPVS. De altfel, ECONOMICA.NET a sesizat acest fenomen într-un text care arată, cu date concrete, că şoferii cu vârstă sub 30 de ani plătesc cu mult mai mult decât cei cu vârsta înaintată. 
Firmele de asigurare plătesc din ce în ce mai mult pentru familiile victimelor din accidente rutiere 
Cele 11 companii româneşti autorizate să vândă RCA au plătit, în primele trei luni ale acestui an, despăgubiri pentru vătămări corporale şi deces în valoare de 133,99 milioane lei, în creştere cu 71% faţă de trimestrul I al anului 2013. Acestea au reprezentat 25% din totalul despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA, arată cifrele ASF.În total, asigurătorii români au plătit daune de 496,95 milioane lei pe linia RCA (40,6% din totalul despăgubirilor plătite în România), cu 4% mai mult decât în perioada similară din 2013.
Sursa directproprietar

luni, 17 februarie 2014

Astra Asigurari, amenintata cu falimentul

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) informeaza ca unul dintre membrii sai, Paint System Service SRL din Timisoara, a depus cererea de deschidere a falimentului companiei de asigurari Astrapentru neplata reparatiilor in termenul legal si cumularea unei datorii de aproape 65.643 de lei.
Mihai Rozsa, directorul general al respectivului service, a amentionat, intr-un comunicat, ca a invitat reprezentantii Astra Asigurari la mediere, insa acestia nu s-au prezentat la intalnire. Suma pe care Astra Asigurari o datoreaza service-ului - 65.642,81 de lei - reprezinta valoarea cumulata a dosarelor de dauna scadente si neachitate din iulie 2013.

Pentru societatea noastra, este o suma importanta care pune in pericol continuarea activitatii”, subliniaza Rozsa. 

Cele mai multe dosare de dauna au fost achitate partial de catre Astra Asigurari, conform propriilor evaluari, fara a tine cont de costurile reale ale reparatiilor si incalcand astfel prevederile Art.50 din Ordinul Nr.14/2011, prin care firma de asigurari este obligata la despagubirea intregului prejudiciu, a declarat Mihai Rozsa, director general al service-ului auto. 

Potrivit respectivului articol emis de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), “(3) cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor avariate ori cu costul de inlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si montare aferente reparatiilor si inlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de vehicul, stabilite la preturile practicate de unitatile de specialitate, la care se adauga cheltuielile cu transportul vehiculului, precum si cele efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative, in conformitate cu art. 55. Prin unitati de specialitate se intelege persoanele juridice legal autorizate, care au in obiectul lor de activitate comercializarea de vehicule, parti componente, piese inlocuitoare si materiale pentru acestea”. 

“In cele din urma, Cererea de faliment a firmei Astra a fost inregistrata la sediul central al ASF din Splaiul Independentei nr.15", precizeaza Cristian Muntean, Director ASSAI.

ASSAI trage un semnal de alarma si le reaminteste tuturor asiguratilor din Romania sa fie atenti cand isi cumpara o polita de asigurare, pentru ca sunt tot mai putine firmele de asigurari care isi mai respecta obligatiile de despagubire in Romania. 

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente - A.S.S.A.I. - este asociatia care reprezinta interesele service-urilor auto din Romania si are rolul de a proteja si dezvolta industria auto romaneasca. 

Scopul Asociatiei ca organizatie non-guvernamentala profesionala este reprezentarea industriei de service auto independente in fata autoritatilor romane, organizatiilor profesionale, patronale si sindicale, a comunitatii de afaceri si a societatii civile. Sursa dailybusiness