Date de contact

Contact: Sfetcu Florin
Adresa: Slatina, Jud. Olt
Telefon: 0743/136.279
; 0770/998.603

miercuri, 26 iunie 2013

Şoc pentru pensiile private din Polonia: Guvernul propune naţionalizarea şi dă trei luni populaţiei să aleagă dacă îşi mută banii la stat

După Ungaria, acum Polonia ia o decizie extrem de dură pentru viitorul industriei de pensii private care a ajuns în prezent la active de 64 miliarde de euro, scopul fiind reducerea datoriei publice şi a deficitului fiscal.
Guvernul polonez condus de Donald Tusk a prezentat azi trei opţiuni alternative pentru reformarea sistemului de pensii.
Prima opţiune constă în anularea deţinerilor de non-equity din portofoliul fondurilor de pensii. Potrivit raportului publicat de Guvern, toate active fondurilor private de pensii, cu excepţia celor investite în acţiuni, vor fi transferate în sistemul public de pensii (ZUS în poloneză). În prezent, fondurile de pensii au investiţii de 30 miliarde de euro în titluri de stat.
Fondurile private de pensii vor avea voie să investească doar în acţiuni şi în alte instrumente financiare care nu au fost emise de o entitate a statului. În opinia Guvernului polonez, principalul avantaj ar fi o reducere cu 2% din PIB a datoriei publice.
A doua opţiune presupune ca participanţii la fondurile de pensii private să primească dreptul de a decide dacă vor mai dori să rămână în sistemul private sau vor dori să fie transferaţi în sistemul de stat (ZUS). În trei luni, participanţii la fondurile de pensii private trebuie să completeze un formular prin care să anunţe că vor să mai rămână în fondul privat.
A treia opţiune este ca cei care vor să rămână în fondurile private să fie obligaşi să plătească o contribuţie suplimentară de 2% din salariu.
Polonia are o datorie publică de 55,6% din PIB, iar activele fondurilor de pensii private sunt de circa 64 mld.euro, respectiv 8% din PIB. Titlurile de stat sunt cele mai mari investiţii ale fondurilor de pensii private.
În 2011, Ungaria a naţionalizat sistemul de pensii private.
În România activele fondurilor de pensii private sunt estimate să ajungă la 3 mld. euro anul acesta.
Sursa Stiri.yahoo

miercuri, 19 iunie 2013

Asigura-te cand pleci intr-o calatorie.

Flyer Campanie_Travel_vara 2013 (1)