Date de contact

Contact: Sfetcu Florin
Adresa: Slatina, Jud. Olt
Telefon: 0743/136.279
; 0770/998.603

sâmbătă, 31 august 2013

Cum se acorda despagubirile in cazurile de malpraxis medical?

Cu totii cunoastem accidentul produs la Clubul Colectiv si incendiul care a curmat atatea vieti. Datorita arsurilor grave medicii au avut de rezolvat o dilema. Sa pastreze pacientii in spital, caz in care puteau fi dati in judecata de catre apartinatori ca nu au vrut sa ii trimita in strainatate, sau sa ii trimita la un spital in afara tarii cu riscul ca acestia sa decedeze pe drum, situatie in care iar, ar fi putut fi dati in judecata. Malpraxisul acopera printre altele si erori medicale din decizii luate la limita.

Mai jos am un articol din 2013 care explica putin cum actioneaza malpraxisul.

Malpraxisul medical se afla in aceasta perioada in atentia autoritatilor, cu prilejul punerii in dezbatere, de catre Ministerul Sanatatii, a proiectelor de acte normative, printre care si legea raspunderii civile a personalului medical. Noile prevederi urmaresc sa aduca o serie de modificari in ceea ce priveste acest tip de asigurari. Insa, in momentul de fata, cum se acorda despagubirile in cazurile de malpraxis medical?

In mod concret, stabilirea si acordarea despagubirilor in cazurile de malpraxis medical se poate realiza prin doua modalitati: pe cale amiabila si pe cale judecatoreasca.

In ceea ce priveste acordarea despagubirilor pe baza intelegerii dintre asigurator si tertul pagubit, Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis este cea care stabileste caracterul cert al prejudiciului produs.

La sesizarea facuta de catre pacient sau de catre succesorii acestuia, Comisia va stabili prin decizie daca in cauza a fost sau nu o situatie de malpraxis. In cazul in care asiguratorul sau pacientul nu este de acord cu decizia comisiei, o poate contesta la instanta de judecata competenta, in termen de 15 zile de la comunicarea acesteia.

Cu toate acestea, promovarea unei actiuni la instanta de judecata, pentru acoperirea prejudiciilor, nu este conditionata de solutionarea acestora pe cale amiabila.

Daca nu a fost despagubit, pacientul poate promova o actiune directa impotriva asiguratorului la judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala a avut loc actul de malpraxis reclamat. In acest caz, instanta de judecata va fi cea care va stabili cuantumul despagubirilor pe care le va plati asiguratorul.

Ulterior, asiguratorul are dreptul la recuperarea contravalorii despagubirilor platite de la persoana responsabila de producerea prejudiciului, daca vatamarea sau decesul este: 

a) o urmare a incalcarii intentionate a standardelor de asistenta medicala; 

b) se datoreaza unor vicii ascunse ale echipamentului sau ale instrumentarului medical, sau a unor efecte secundare necunoscute ale medicamentelor administrate; 

c) se datoreaza atat persoanei responsabile, cat si unor deficiente administrative de care se face vinovata unitatea medicala; 

d) asistenta medicala a partii vatamate sau a decedatului s-a facut fara consimtamantul acestuia.

Articolul "Cum poate fi angajata raspunderea civila a asiguratorului in cazurile de malpraxis medical" poate fi citit integral in noul numar al Revistei PRIMM - Asigurari&Pensii, in cadrul rubricii Lex oferite de Daniel Florea & Asociatii. Sursa 1asig

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu